• Προσοχή! Οι μαθητές που έχουν γεννηθεί το έτος 2003, πρέπει να καταθέσουν αίτηση στη στρατολογία το χρονικό διάστημα από 2/1/2021 έως και 31/3/2021. Πατήστε το σύνδεσμο εδώ για περισόττερες πληροφορίες. 

   
 • ΝΕΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ  ΔΕΥΤΕΡΑ 7/12/2020. ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ "ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ"

   
   

This Site  

   

Login Form  

   

Ο Πολιτισμός της Ελιάς

Details

1ο Γενικό Λύκειο Νίκαιας                  

Σχ. Έτος:  2012 ? 2013.

 

 Υπεύθυνη καθηγήτρια : Λιάκου Ελεονώρα ? ΠΕ1

 

Αναλυτικότερα :

- Η ελιά στις Θρησκείες.

- Η ελιά και το λάδι στον Χριστιανισμό.

- Η ελιά στην Αρχαιότητα - στη Μυθολογία.

- Η ιστορία της ελιάς.

- Ποικιλίες - Καλλιέργεια - Μάζεμα - Μπόλιασμα - Ελαιοπαραγωγικές περιοχές. 

- Η ελιά στη λαϊκή μας παράδοση.

- Μουσεία ελιάς.

- Η ελιά στη Ζωγραφική και στη Λογοτεχνία.

- Η ελιά στην καθημερινότητά μας.

- Προϊόντα από την ελιά.

- Θεραπευτικές ιδιότητες της ελιάς. Υγεία και ελαιόλαδο.

- Μαγειρέματα με βάση την ελιά και το λάδι.

- Επισκέψεις στο εργοστάσιο «Ελαΐς» και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

 

ΣΚΟΠΟΣ :  Μέσα από μια συλλογική προσπάθεια που βασίζεται στο λόγο, στην εικόνα και στη δημιουργία να γνωρίσουν οι μαθητές :

- Την  πορεία του Πολιτισμού της Ελιάς στον Ελληνικό χώρο, όπως εξελίχθηκε από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, περνώντας από τα μονοπάτια του μύθου στην πραγματικότητα και από τη θρησκεία στην καθημερινή ζωή.                                   

- Τη διατροφική αξία της ελιάς και του ελαιολάδου στη ζωή μας.

 

 

"Η ελιά, σύμβολο της Αθανασίας, της Ειρήνης,

της Χρυσής εποχής, της ανανεώσεως της Ζωής,

της γονιμότητας, της προστασίας.

 

Αφιερωμένη στην Αθηνά και στον Ηρακλή, στην Ήρα και στον Δία.

      Για τους χριστιανούς συμβολίζει - την πίστη των δικαίων- τον καρπό της Εκκλησίας. Το κατάλευκο περιστέρι που μεταφέρει με το ράμφος του ένα κλαδί ελιάς, από την εποχή του Νώε, είναι το σύμβολο που κάνει τον άνθρωπο να ελπίζει. Να εύχεται αυτό που διαρκώς ποθεί η ψυχή του! Να ζήσει εν ειρήνη, σε όλα τα επίπεδα της υπάρξεώς του.

      Αιωνόβια, πολύμορφη, φουντωτή ή πανύψηλη, κάτω από τις φροντίδες του ανθρώπου ή απεριποίητη και μοναχική σε απόμακρα μέρη, στέκει ζηλευτή και αδάμαστη.

      Η ελιά λόγω της αιωνόβιας φύσης της, ακολουθεί στενά την μοίρα του ανθρώπου. Ο άνθρωπος την αγαπά. Την αγαπά και την σέβεται σαν κάτι που τον συνδέει με τους προγόνους.

      «Χιλιόχρονοι ανεμοδαρμένοι κορμοί, με τις ριπές του χρόνου, όμοιες αδελφές της ανθρωπότητας ή μήπως εμείς τους μοιάζουμε; Δεν υπάρχει άλλο δέντρο που να μπορεί να διηγηθεί τόσο καλά, τόσο ευωδιαστά την ιστορία του ανθρώπου.

      Πώς πεθαίνει μια ελιά; Αδειάζοντας μέχρι να μείνει ένα κουφάρι! Πως πεθαίνει ένας άνθρωπος; Αδειάζοντας μέχρι που να μείνει κόκκαλα!».

  ...Οι απλοί άνθρωποι το ξεχώρισαν για τις ιδιαίτερες θρεπτικές ιδιότητες του, οι μυθιστοριογράφοι και οι ποιητές εξύμνησαν την αξία και την αντοχή του. Οι ζωγράφοι εμπνεύστηκαν από τις βαθιές χαρακιές και τις μεγάλες τρύπες, που ανοίγει ο χρόνος στους κορμούς του οι πνευματικοί άνθρωποι διέγνωσαν τον βαθύτερο συμβολισμό του, γι' αυτό και το χρησιμοποίησαν για να επισημάνουν τις ανώτερες αρετές του ανθρώπου.

  ...Η Ελιά δεν θα ήταν δώρο θεϊκό, αν ήταν μόνο παράγοντας πλούτου. Ένα θεϊκό δώρο πρώτα απ' όλα θα πρέπει να έχει γνωρίσματα του δωρητή. Και σαν δώρο της θεάς της Σοφίας, οι ιδιότητες του θα πρέπει να είναι θεραπευτικές-εξαγνιστικές και ωφέλιμες για τον άνθρωπο. Το λάδι, για αιώνες ήταν και είναι, η κύρια τροφή των κατοίκων της Μεσογείου, ήταν το μύρο για τον καλλωπισμό της πόλεως, αλλά και του ανθρωπίνου σώματος. Η ελιά δεν λείπει από την πολιτική, από τις εορτές, από τις θρησκευτικές τελετές, από την κοινωνική ζωή των κατοίκων. Είναι ένα δώρο που έχει την δύναμη να θρέψει, να γιατρέψει, να ζεστάνει, να φωτίσει, να δώσει πλούτο, να δημιουργήσει ισχύ"....

Απόσπασμα από το άρθρο "Η Ελιά: Το δώρο της Θεάς"-Σοφίας Μακράκη.

http://www.youtube.com/watch?v=BJl45SMZo-0

Ο Πολιτισμός της Ελιάς.

 •  .jpg
  big image
  .jpg
 •  2.jpg
  big image
  2.jpg
 •  6.jpg
  big image
  6.jpg
 • .jpg
  big image
  .jpg
 • 5.jpg
  big image
  5.jpg
 • -- .jpg
  big image
  -- .jpg
 • green_olives2.jpg
  big image
  green_olives2.jpg
 • thats-how-it-was-done.jpg
  big image
  thats-how-it-was-done.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

   

ΝΕΑ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ  

   

Ο ΚΑΙΡΟΣ  

   
© 1o ΓΕΛ ΝΙΚΑΙΑΣ