• Προσοχή! Οι μαθητές που έχουν γεννηθεί το έτος 2003, πρέπει να καταθέσουν αίτηση στη στρατολογία το χρονικό διάστημα από 2/1/2021 έως και 31/3/2021. Πατήστε το σύνδεσμο εδώ για περισόττερες πληροφορίες. 

   
 • ΝΕΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ  ΔΕΥΤΕΡΑ 7/12/2020. ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ "ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ"

   
   

This Site  

   

Login Form  

   

Εξωκλήσια : Θρησκευτική Παράδοση και Πολιτισμός

Details

    ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ : 1ο Γεν. Λύκειο Νίκαιας ? Κύπρου & Σαμψούντος

    Νίκαια

 

ΤΙΤΛΟΣ  ΤΗΣ  ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ  ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

« Εξωκλήσια : Θρησκευτική Παράδοση και Πολιτισμός »

Εμπίπτει στον κύκλο «Τέχνη και Πολιτισμός»

Υπεύθυνη καθηγήτρια : Λιάκου  Ελεονώρα  ΠΕ1

 

 Αναλυτικότερα :

1. Η σημασία των εξωκλησιών στη ζωή του λαού μας, στο πέρασμα των χρόνων.

α. Τα ξωκλήσια από κοινωνικής πλευράς (επικοινωνία και ψυχαγωγία).

β. Τα ξωκλήσια από λαογραφικής άποψης (ήθη και έθιμα).

2. Η τέχνη των εξωκλησιών (αρχιτεκτονική και εικονογράφηση).

3. Τα ξωκλήσια των ζωγράφων. Τα εξωκλήσια των γραμματοσήμων.

4. Τα ξωκλήσια στη λογοτεχνία (πεζογραφία-ποίηση).

5. Η φύση γύρω από τα ξωκλήσια.

6. Το ξωκλήσι του Αγίου Φίλιππα στην περιοχή μας (επίσκεψη και γνωριμία).

7.Τα ξωκλήσια μέσα από χειροτεχνίες-κατασκευές(τεχνήματα) των μαθητών.

 

ΣΚΟΠΟΣ:

Γνωριμία των μαθητών με τη Θρησκευτική Παράδοση και τον Πολιτισμό που προσφέρουν τα Ξωκλήσια μας, μέσα από την ομαδοσυνεργατική διαδικασία.

 

 

 

ΞΩΚΛΗΣΙΑ : ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ  ΚΑΙ  ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

 

      Ξωκλήσια μικρά, ολόλευκα, πάνω σε βράχους, κοντά στη θάλασσα ή κρυμμένα σε δύσβατα μονοπάτια μιλούν ψιθυριστά με το κύμα, τον αέρα, τ' αγριολούλουδα και αναδύουν μυρωδιές από μυρτιές και σχίνα. Στέκουν εκεί αφιερωμένα στους αγίους μας, μοναχικά και γαλήνια για να μας ηρεμήσουν.    

      Κάθε φορά που θα πάω στην εξοχή, ψάχνω να βρω ένα ξωκλήσι. Αγαλλιάζει η ψυχή μου μόλις μπω μέσα, ανάβω ένα κερί και θέλω να προσευχηθώ. Μακριά από το θόρυβο και την πολυκοσμία, χτισμένα από ανώνυμους πιστούς, χωρίς σχέδια και άδειες πολεοδομίας. Μας χαρίζουν μια λαϊκή και ανώνυμη αρχιτεκτονική ταιριασμένη με το ελληνικό τοπίο, το μεσογειακό φως και τη θρησκευτική μας κληρονομιά. Πλινθόκτιστα και ασπρισμένα, καμαροσκέπαστα και κεραμιδένια. Μας εντυπωσιάζει το ασήμαντο, η συμπύκνωση στα σημαντικά και ο πρωτότυπος αλλά λιτός τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούν τα υλικά οι αυτοδίδακτοι αυτοί αρχιτέκτονες.

      Όσο για το εσωτερικό του εξωκλησιού, όλα μοιάζουν να είναι ανέγγιχτα. Από τη μια μεριά έχει λίγα στασίδια παλιά. Και απ' την άλλη σκόρπιες εικόνες αγίων που αν και είναι κακόγουστες δε σε ενοχλούν γιατί είναι φτιαγμένες με το χέρι της ψυχής των πιστών. Το τέμπλο είναι ξύλινο, σκέτο, χωρίς ιδιαίτερα σκαλίσματα. Τα καντήλια είναι αναμμένα και μοσκοβολάει το λιβάνι. Όλα είναι ταπεινά, όλα παρηγορητικά.

      Η αγιογραφία είναι καμωμένη από κάποιον αγιογράφο αγράμματο, που δούλευε με μεράκι αφού τελείωνε την καθημερινή δουλειά του. Η τέχνη του δεν εκπροσωπεί κάποια τεχνοτροπία, αλλά απ' αυτά τα σεμνά έργα βγαίνει μια γλυκύτατη πνοή από πίστη και ταπείνωση που σε κάνουν κοινωνό μιας αθωότητας και ηρεμίας. Σε ποιο άλλο μέρος μπορεί να βρει κανείς τέτοια κρυφή και ταπεινή προσευχή, μέσα σε χαλάσματα και επάνω σε βράχια και σε έρημους τόπους;

      Ας είναι καλά όλοι εκείνοι που περιποιούνται ακούραστα τα ξωκλήσια μας , όλοι εκείνοι οι ανώνυμοι που τα νοιάζονται και τα λειτουργούν πάντα με ευλάβεια.

 

 

ΗΘΗ  ΚΑΙ  ΕΘΙΜΑ  ΣΤΑ  ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ  ΜΑΣ

 

     

      Τα ξωκλήσια μας αμέτρητα και διάσπαρτα σε όλη την ύπαιθρο, ερημικά και υπερήφανα, αφιερωμένα στους αγίους μας, στέκονται μάρτυρες της θρησκευτικής μας παράδοσης και του πολιτισμού μας. Και οι πιστοί τα περιποιούνται με περίσσεια φροντίδα, τα επισκέπτονται και συμμετέχουν στις γιορτές τους και στα πανηγύρια τους. Και οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας μάς έχουν αφήσει πλούσια κληρονομιά τα ήθη και τα έθιμα που ξεδιπλώνονται στη χάρη τους. Εσπερινός με αρτοκλασία, τάματα και λουλούδια, λειτουργία, περιφορά της εικόνας και μετά πανηγύρι και φαγητό για να ξαποστάσουν οι άνθρωποι μιας άλλης εποχής από τη σκληρή δουλειά.

      Αλλά και σήμερα, ο κόσμος τα επισκέπτεται με πολλή ευχαρίστηση.  Περιμένουν οι πιστοί ένα ολόκληρο χρόνο για νάρθει  η γιορτή του αγίου και να προσκυνήσουν με ευλάβεια την εικόνα, να κάνουν το τάμα τους και να ετοιμάσουν το πανηγύρι. Τα ξωκλήσια ασπρίζονται, τα μανουάλια γυαλίζονται, οι εικόνες ντύνονται τις ποδιές τους, εξωτερικά σημαιοστολίζονται, μοσχοβολάνε βασιλικό και φασκόμηλο, δάφνη και ρίγανη, φωταγωγημένα από τα καντήλια και τις λαμπάδες. Χώρος συνάντησης και αναμνήσεων για μικρούς και μεγάλους.

      Μοναδικά έθιμα που χάνονται οι ρίζες τους στο μακρινό χθες, αποτελούν την ευκαιρία για να ενώσουν ανθρώπους, για να ανοίξουν τις καρδιές τους, για να θυμηθούν τα παλιά και για να γιορτάσουν σήμερα μακριά από την καθημερινότητα. Ο κάθε νοικοκύρης αναλαμβάνει μόνος του ένα μέρος από το πανηγύρι. Και όλοι μαζί αγωνιούν για να γίνουν όλα πλούσια, με αξιοπρέπεια αλλά και με μέτρο. Τίποτε το περιττό και όλα στη θέση τους με περηφάνια μιλούν για τη φυσιογνωμία της ταυτότητάς μας. Καζάνια με φαγητά, ταψιά με πίτες, λουκουμάδες και τηγανίτες, αμυγδαλωτά και κουραμπιέδες, κρασιά και ζυμωμένα ψωμιά ετοιμάζονται με κέφι για να τα απολαύσουν όλοι μαζί στο κοινό τραπέζι, μετά τη λειτουργία και αφού τα ευλογήσει ο παπάς. Όλα αυτά είναι ένα κομμάτι από τη μοναδική θρησκευτική μας παράδοση και τον ελληνικό πολιτισμός μας...

 

ΜΕΡΙΚΑ  ΒΙΝΤΕΟ  ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΕΡΓΑΣΙΑ  ΤΩΝ  ΜΑΘΗΤΩΝ

 

http://www.youtube.com/watch?v=yu9Rbo1OKXI

ΞΩΚΛΗΣΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ

http://www.youtube.com/watch?v=Y1M8Rft2moE

ΞΩΚΛΗΣΙΑ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ

http://www.youtube.com/watch?v=ClRFKRXjpXE

ΞΩΚΛΗΣΙΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ

http://www.youtube.com/watch?v=Tu_1LpxUY0o

ΞΩΚΛΗΣΙΑ Η ΦΥΣΗ ΓΥΡΩ ΤΟΥΣ

 

 

 

 

 •     .jpg
  big image
  .jpg
 •   .jpg
  big image
  .jpg
 •  -.jpg
  big image
  -.jpg
 •  .jpg
  big image
  .jpg
 • - .jpg
  big image
  - .jpg
 • school_end.jpg
  big image
  school_end.jpg

 

 

 

 

   

ΝΕΑ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ  

   

Ο ΚΑΙΡΟΣ  

   
© 1o ΓΕΛ ΝΙΚΑΙΑΣ